در این مطلب از سایت «ذهن سفید» قصد داریم بدانیم اختلال شخصیت مرزی چیست. اختلال شخصیت مرزی، یک اختلال روحی است که بر فکر و احساسات شما درباره خودتان و دیگران اثر میگذارد. این مشکلات شامل تخریب تصویر آدمی از خود، دشوار شدن مدیریت احساسات و رفتار و الگویی از مشکلات در روابط است.
آنچه می خوانید! ...
Toggleاختلال شخصیت مرزی چیست ؟
با وجود اختلال شخصیت مرزی، در فرد ترس شدیدی از رها شدن و یا عدمثبات پدیدار میشود. همچنین ممکن است تحمل تنهایی برای فرد مبتلا دشوار شود.
مطلب پیشنهادی: «طرحواره رهاشدگی چیست – نشانهها، ریشهها و روشهای مقابله»
با وجود اینکه فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، ممکن است تحمل تنهایی نداشته باشد، اما گاهی با انفجار خشم، عصبانیت و نوسانات خلقی، دیگران را از خود دور میکند؛ با آنکه میل به روابط عاشقانه طولانی و پایدار هم دارد.
اختلال شخصیت مرزی معمولاً در اوایل بزرگسالی شروع میشود. به نظر میرسد این وضعیت در بزرگسالی رو به وخامت برود و ممکن است به تدریج با افزایش سن رو به بهبودی برود.
اگر تشخیص اختلال شخصیت مرزی روی شماست، اصلا نترسید و ناامید نشوید. بسیاری از افراد مبتلا با گذر زمان و درمان، بهبود پیدا میکنند و زندگی رضایتبخشی را تجربه میکنند.
علائم شخصیت مرزی چیست ؟
اختلال شخصیت مرزی بر احساس شما نسبت به خودتان، نحوه تعامل شما با دیگران و رفتار شما تأثیر میگذارد. علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- ترس شدید از رها شدن، فرد ممکن است دست به کارهای عجیبی بزند تا از جدایی یا طرد شدن جلوگیری کند، با دلیل واقعی یا بدون آن.
- الگویی از روابط پرشور و ناپایدار، انگار که طرف مقابل فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی لحظهای ایدهآل است و سپس به طور ناگهانی ظالم است یا به اندازه کافی اهمیت نمیدهد.
- تغییرات سریع در تصویر فرد از هویت یا خود که شامل تغییر اهداف و ارزشهاست. فرد ممکن است خودش را کاملاً بد ببیند یا اصلاً تصور کند وجود ندارد.
- دوره های پارانویای مرتبط با استرس و از دست رفتن ارتباط با واقعیت، که از چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد.
مطلب پیشنهادی: «شک و بدبینی – ریشه ها و روش های مقابله»
- رفتارهای مخاطرهآمیز، مانند قمار، رانندگی با بیاحتیاطی، رابطه جنسی ناامن، پرخوری یا سوء مصرف مواد مخدر، یا خراب کردن موفقیت با ترک ناگهانی یک شغل خوب یا پایان دادن به یک رابطه خوب.
- تهدید به خودکشی یا آسیب رساندن به خود، اغلب در پاسخ به ترس از جدایی یا طرد شدن
- نوسانات خلقی گسترده که از چند ساعت تا چند روز طول میکشند، شامل شادی شدید، تحریکپذیری، شرم یا اضطراب.
- احساس پوچی مداوم
- عصبانیت نامناسب و شدید، مانند از کوره در رفتن، طعنهآمیز یا تلخ حرف زدن، یا درگیری فیزیکی
چه زمانی باید به متخصص مراجعه کرد
حال که دانستیم اختلال شخصیت مرزی چیست، اگر میدانید که هر یک از علائم یا نشانههای بالا را دارید، خوب است با یک فرد متخصص صحبت کنید.
اگر افکار خودکشی دارید، اگر فانتزی یا تصورات ذهنی درباره آسیب رساندن به خود دارید فوراً باید کمک بگیرید:
- فوراً با یک فرد متخصص ارتباط بگیرید.
- با یک دوست مطمئن یا نزدیک، عصو خانواده و یا فردی مورد اعتماد تماس بگیرید.
اگر علائم یا نشانههای این اختلال را در یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود مشاهده کردید، با آن فرد در مورد مراجعه به رواندرمانگر صحبت کنید. اما به خاطر داشته باشید که شما نمیتوانید کسی را مجبور کنید به دنبال کمک باشد. از طرفی اگر این رابطه باعث استرس شدیدی در شما شده است، ممکن است مراجعه به یک درمانگر برایتان مفید باشد. رواندرمانگر مجموعه «ذهن سفید» آماده است به شما کمک کند.
منابع:
All About the Relationship Cycle in Borderline Personality Disorder: «+»
Borderline personality disorder: «+»
Psychodynamic Approaches to Borderline Personality Disorder: «+»
We Need to Stop Shaming Borderline Personality Disorder: «+»