اختلال شخصیت نمایشی چیست – علائم و علل شکل گیری
در این مطلب از سایت «ذهن سفید» قصد داریم بررسی کنیم که اختلال شخصیت نمایشی چیست. اختلال شخصیت نمایشی با رفتارهایی برای جلب توجه، حالتهای اغواگرانه و واکنشهای بیشازاندازه عاطفی همراه است. در ادامه علائم این اختلال، علل و مواجهه با آن را بررسی خواهیم کرد.
اختلال شخصیت نمایشی چیست ؟
افراد مبتلا به «اختلال شخصیت نمایشی» (histrionic personality disorder) ممکن است بسیار دراماتیک یا نمایشی، بارفتار تئاتری باشند و جویای تایید بهنظر برسند.
انگار این افراد روح و سرزندگی یک جمعند، اما در عین حال ممکن است شرم دیگران را برانگیزند؛ با نمایش بیشازحد عشق در جمع، گریه یا عصبانیت.
حال نشانهها و ویژگیهای اصلی اختلال شخصیت نمایشی را در ادامه ببینید.
- مدام به دنبال جلب توجهاند.
- در موقعیتهایی که در مرکز توجه نیستند احساس ناراحتی میکنند.
- رفتار اغواکننده یا تحریکآمیز جنسی ناشایست دارند.
- عشوهگری، لوندی، اغواگری یا دلربایی میکنند.
- کنترلگر و سوءاستفادهگرند.
- نشان دادن احساساتی که سطحی بهنظر میرسند و به سرعت تغییر میکنند.
- از ظاهر و فیزیک بدنی برای جلب توجه استفاده میکنند.
- مبهم صحبت کردن، بدون جزئیات حرف زدن
- رفتار نمایشی یا تئاتری با احساسات اغراقآمیز
- بهراحتی تحتتأثیر دیگران یا شرایط قرار میگیرند.
- روابط را از آنچه که واقعاً هست صمیمانهتر در نظر میگیرند.
حال که دانستیم اختلال شخصیت نمایشی چیست، خوب است بدانیم این علائم در اوایل بزرگسالی ظاهر میشوند.
بسیاری از افراد برخی از این ویژگیها را دارند اما میتوانند طبیعی رفتار کنند و اختلال شخصیت نمایشی ندارند. اختلال شخصیت نمایشی یک الگوی بلندمدت از رفتار، تفکر و عواطف است که باعث ناراحتی فرد یا اطرافیانش میشود و عملکرد فرد را در زندگی روزمره دشوار میکند.
افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی برای تغییر رفتار یا سازگاری با موقعیتهای مختلف مشکل دارند. آنها ممکن است در ایجاد روابط مثبت با دیگران یا حفظ شغل به مشکل بربخورند.
مطلب پیشنهادی: «تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی – شناسایی این دو اختلال از یکدیگر»
علت اختلال شخصیت نمایشی چیست ؟
علت شکلگیری اختلال شخصیت نمایشی به طور کامل مشخص نیست. هم ژنتیک (ویژگیهای ارثی) و هم رویدادهای دوران کودکی ممکن است در شکلگیری آن نقش داشته باشند. برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی از خانوادههایی آمدهاند که اختلالات شخصیت در آنها شایع است. برخی در دوران کودکی خود سوءاستفاده، ضربه روحی یا بیتوجهی را تجربه کردهاند. اما برخی در خانوادههای معمولی و شاد زیستهاند.
چه زمانی باید به متخصص مراجعه کنم؟
اکنون که میدانیم اختلال شخصیت نمایشی چیست، اگر مشکوک به این اختلال هستید، باید در اسرع وقت از متخصص و فرد حرفهای کمک بگیرید. اگر فرد مبتلا به اختلال شخصیت تحت درمان قرار نگیرد، الگوهای مخرب در افکار، روابط و رفتار او همچنان روابط با دیگران را برای او و نزدیکانش دشوار میکند و منجر به ناراحتی قابل توجه و احتمال بستری شدن در بیمارستان می شود. همچنین میزانی از خطر آسیب یا خودکشی برای این افراد وجود دارد. اگر خود یا عزیزانتان در این زمینه به کمک احتیاج دارید، رواندرمانگر مجموعه «ذهن سفید» آماده است به شما کمک کند.
منابع:
Histrionic Personality Disorder: «+»
Histrionic personality disorder: «+»
What Is Histrionic Personality Disorder (HPD)?: «+»
دیدگاهتان را بنویسید