اختلال یادگیری چیست – علائم، علتهای شکلگیری و مواجهه
در این مطلب از «ذهن سفید» میخواهیم بدانیم اختلال یادگیری چیست. اختلال یادگیری بر توانایی فرد در زبان، گفتن یا نوشتن، انجام محاسبات ریاضی، توجه و هماهنگی در حرکت تأثیر میگذارد. این اختلال میتواند خردسالان را درگیر کند اما تا زمانی که به مدرسه نروند، معمولاً شناسایی نمیشود. در ادامه، اختلال یادگیری را با علائم، علتهای شکلگیری و روشهای رویارویی بررسی خواهیم کرد.
مطلب پیشنهادی: «مدیریت استرس ، شناخت استرس و چند روش برای مقابله»
اختلال یادگیری چیست ؟
اختلال یادگیری ممکن است تجربهای باشد که در تمام عمر، زندگی فرد را در صحنه اجتماع در محیط کار یا مدرسه درگیر کند.
برخی از دستهبندیهای خاص اختلال یادگیری را در ادامه مشاهده میکنید.
- «خوانشپریشی» (Dyslexia): باعث مشکلاتی در تشخیص واژهها، املای آنها و درک کلمات میشود.
- «نوشتارپریشی» (Dysgraphia): باعث تاثیراتی روی دستخط، ضعف در املا یا هر دو میشود.
- «اختلال یادگیری ریاضی» (Dyscalculia): بر توانایی یادگیری حساب و ریاضی تأثیر میگذارد.
- «اختلال یادگیری غیرکلامی» (Nonverbal learning disorder): با مشکلاتی در دریافت و تفسیر شکلهای غیرکلامی ارتباط مانند زبان بدن و حالات چهره مشخص میشود.
- «آپراکسی گفتار» (Apraxia of speech): در بیان آنچه فرد قصد میکند بگوید، اختلال به وجود میآورد.
«اختلال پردازش مرکزی شنوایی» (Central auditory processing disorder): شامل مشکل در تشخیص و تفسیر صداها است.
اختلالات پردازش اطلاعات، اختلالات یادگیری مربوط به توانایی استفاده از اطلاعات حسی (که از طریق دیدن، شنیدن، چشیدن، بوییدن یا لمس کردن به دست میآید) هستند. این مشکلات مربوط به ناتوانی در دیدن یا شنیدن نیست، بلکه به تشخیص، پاسخ به آنها و به خاطر سپردن چنین اطلاعاتی مربوط میشود.
اختلالات یادگیری مرتبط با زبان، مشکلاتی هستند که در ارتباطات مناسب سن، از جمله صحبت کردن، گوش دادن، خواندن، املا و نوشتن اختلال ایجاد میکنند.
علائم اختلال یادگیری چیست ؟
بر اساس DSM-5، اختلال یادگیری با یک یا چند مشکل در فراگیری و استفاده از مهارتهای تحصیلی مشخص میشود. این اختلال میتواند شامل مشکلاتی در موارد زیر باشد.
- خواندن (فرد ممکن است نادرست یا آهسته بخواند و یا برای خواندن تلاش کند.)
- درک معنای آنچه خوانده میشود سخت است.
- املا
- اصطلاح نوشتهشده را بهسختی متوجه میشود.
- درک اعداد یا محاسبه
- استدلال ریاضی
برای اینکه بفهمیم فرد اختلال یادگیری دارد، این مهارتهایی که پیشتر به آنها اشاره کردیم را باید اندازهگیری کنیم. فرد باید به شکل قابلتوجهی از میزانی که از او و سنش انتظار میرود، در این مهارتها مشکل داشته باشد. این مشکلات باید به طور قابل توجهی با عملکرد یا فعالیتهای روزانه تداخل داشته باشند. این اختلال در طول سالهای مدرسه شروع میشود، اگرچه ممکن است تا وقتی فرد در معرض استفاده از مهارتهای ذکر شده قرار نگیرد، مانند آزمونهای زمانبندیشده، اختلال کاملاً آشکار نشود.
مشکلات را نباید با ناتوانیهای ذهنی دیگر اشتباه بگیریم. کسانی که درگیر اختلال یادگیریاند اغلب هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط دارند؛ همچنین با سایر اختلالات، مثلاً مشکلات در بینایی یا شنوایی درمان نشده، مشکلات روانی، یا آموزش یا دانش ناکافی زبانی نباید یکی گرفته شود.
علائم میتواند از خفیف (شامل مشکل در یک یا دو مورد) تا شدید باشد، جایی که فرد بعید است مهارتهای دچار مشکل را بدون آموزش فشرده و فردی بیاموزد.
مطلب پیشنهادی: «مدیریت هیجانات – مهارتی کلیدی در زندگی»
علت اختلال یادگیری چیست ؟
در حالی که علت اختلال یادگیری به طور کامل شناخته نشده است، تعدادی از عوامل خطر شناسایی شدهاند.
به نظر می رسد اختلال یادگیری موروثی است. اگر یکی از بستگان درجه یک مانند والدین یا خواهر یا برادر دارای چنین اختلالی باشد، احتمال ابتلا به چنین اختلالی در فرد بیشتر است.
اما آیا عوامل دیگری وجود دارد که خطر اختلال یادگیری را افزایش دهد؟ سایر عواملی که ممکن است خطر ابتلا به اختلال یادگیری را افزایش دهند، عبارتند از:
- زایمان زودرس
- وزن بسیار کم هنگام تولد
- استفاده از نیکوتین، الکل یا مواد مخدر در دوران بارداری
- سوء تغذیه شدید
- در معرض سرب در دوران نوزادی قرار گرفتن
درمان اختلال یادگیری چیست؟
اختلال یادگیری معمولاً با آموزشهای خاص درمان میشود. مربیان ممکن است عملکرد تحصیلی و استعداد کودک را ارزیابی کنند و سپس با گسترش تواناییهای کودک و اصلاح یا جبران ناتوانیها، مهارتهای یادگیری را آموزش دهند.
درمان ممکن است شامل رواندرمانگری با متخصصی باشد که در حوزههای خاصی مانند گفتار و زبان تخصص دارند. در برخی موارد، ممکن است از داروها برای افزایش توانایی تمرکز کودک استفاده شود.
جزئیات خاص مداخلات برای اختلال یادگیری بر اساس نوع ناتوانی و شدت آن متفاوت است، اما میتواند شامل روشهای تدریس تخصصی و فشرده و استفاده از فایلهای صوتی، کتابهای صوتی، برنامههای واژهپردازی و سایر فناوریهای موجود برای کمک به جبران اختلال باشد.
معلمان می توانند از برنامه آموزش فردی استفاده کنند که به شناسایی اختلال یادگیری دانشآموز و همچنین شناسایی نقاط قوت و ضعف او کمک میکند. این نوع برنامهریزی به پیشرفت و موفقیت دانشآموز بسیار کمک میکند.
منابع:
Learning Disability: «+»
What is Dysgraphia: «+»
دیدگاهتان را بنویسید