تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی – شناسایی این دو اختلال از یکدیگر
برای اینکه تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی را بدانیم ابتدا لازم است این دو اختلال را بررسی کوتاهی کنیم، سپس تفاوتهای آنها را نیز به شما معرفی خواهیم کرد. از آنجا که اختلال دوقطبی و شخصیت مرزی معمولاً با هم اشتباه گرفته میشوند، تصمیم گرفتیم در این مطلب از سایت «ذهن سفید» بهطور اجمالی این دو اختلال و تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی را بررسی کنیم.
دوقطبی یا شخصیت مرزی
برای شناختن تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی ابتدا این دو اختلال را بررسی کوتاهی میکنیم:
«اختلال شخصیت مرزی» (borderline personality disorder (BPD))، اختلالی است که در فکر و احساس شما درباره خودتان و دیگران مشکلاتی ایجاد میکند؛ مشکلاتی شامل تخریب تصویر خود، دشوار شدن مدیریت احساسات و رفتار و الگویی از مشکلات در روابط. فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی الگویی از روابط پرشور و ناپایدار دارد، گویی طرف مقابل فرد مبتلا به اختلال، لحظهای ایدهآل است و سپس به طور ناگهانی ظالم است یا به اندازه کافی به او اهمیت نمیدهد.
مطلب پیشنهادی: «اختلال شخصیت مرزی چیست – علائم و ریشهها»
«اختلال دوقطبی» (Bipolar disorder)، که قبلاً به نام «افسردگی شیدایی» (manic depression) شناخته میشد، یک وضعیت مزمن عودکننده است که بین شیدایی و افسردگی در نوسان است. شیدایی معمولاً ترکیبی از تحریکپذیری، خشم و افسردگی، با یا بدون سرخوشی است. در شیدایی، فرد ممکن است انرژی غیرمعمول و اعتمادبهنفس بیشازاندازه و یا رفتارهایی مثل ولخرجی و بیاحتیاطی در روابط جنسی داشته باشد.
مطلب پیشنهادی: «اختلال دو قطبی چیست و چه علائمی دارد – افسردگی شیدایی»
این اختلال معمولاُ با اختلال کمبود توجه یا بیشفعالی، اسکیزوفرنی یا اختلال شخصیت مرزی اشتباه گرفته میشود.
تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی چیست؟
اختلال شخصیت مرزی تفاوتهای مشخصی با اختلال دوقطبی دارد؛ زیرا با الگوهایی از روابط ناپایدار شناخته میشود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی حساسند و در مدیریت هیجانات با مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنند. اغلب، مکانسیمهای مخربی برای مقابله انتخاب میکنند، مانند خودآزاری و سوءمصرف مواد مخدر.
علاوهبراین، فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب با ترس شدید از رها شدن شکنجه میشود که منجر به روابط ناپایدار یا ماندن در روابطی میشود که سالم نیستند. آنها ممکن است واکنشهای عاطفی شدیدی نسبت به وقایع ناراحتکننده یا ناامیدکننده زندگی تجربه کنند. علاوهبراین، معمولاً بسیار خودشان را در معرض نقد خود قرار میدهند و ممکن است رفتارهای خودآزارانه هم داشته باشند.
اختلال خلقی در مقابل اختلال شخصیتی
تفاوت اصلی بین دوقطبی با شخصیت مرزی این است که اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی است در حالی که اختلال شخصیت مرزی یک اختلال شخصیت است. اختلالات خلقی دسته ای از اختلالات هستند که با تغییرات جدی در خلقوخوی از دیگر اختلالات متمایز میشوند. افسردگی همراه با اختلال دوقطبی در این دسته قرار میگیرد.
اختلالات شخصیت با شیوه های تفکر، احساس و رفتار متفاوت از انتظارات اجتماعی مشخص میشوند که باعث ایجاد مشکلاتی در عملکرد یا پریشانی میشوند. افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی در درک و ارتباط با افراد و موقعیتهای دیگر مشکل دارند. با این حال، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است علائم شیدایی و همچنین دورههای افسردگی را تجربه کنند.
جمعبندی
حال تفاوت دوقطبی با شخصیت مرزی و نشانههای متمایز کننده هرکدام را در ادامه برای شما فهرست کردهایم.
اختلال شخصیت مرزی:
- تغییرات لحظهای خلق، دورههای کوتاه حتی چند ساعته
- احساس شدید درد
- تنش در روابط خانوادگی و دوستانه
- ناپایداری و تحریف شخصیت خود
- رفتارهای خودآسیب زننده
- احساس سرخوشی یا مانیک جزء معیارهای اصلی نیست.
اختلال دوقطبی:
- تغییرات دوره ای خلق که طولانیتر از اختلال شخصیت مرزی است.
- نسبت به اختلال شخصیت مرزی رفتارهای آسیبزننده کمتری به خود دیده شده است.
- احساس بیارزشی و گناه نسبت به اختلال شخصیت مرزی خفیفتر است.
- احساس سرخوشی یا مانیک از معیارهای اصلی تشخیص اختلال دوقطبی است.
منابع:
What’s the Difference Between Bipolar and Borderline Personality Disorder?: «+»
Mood Disorders Versus Personality Disorders1: «+»
دیدگاهتان را بنویسید