این مطلب تاثیر موسیقی بر سلامت روان را بررسی میکند و به برخی از اقدامات پیشگیرانه جهت مقابله با مشکلات مرتبط با موسیقی میپردازد. موسیقی به عنوان یک وسیله هنری مهم، نقش برجستهای در زندگی امروز ایفا میکند و پرداختن به جنبههای روانشناختی این موضوع بسیار مهم است. به همین دلیل در ادامه این مطلب از سایت «ذهن سفید» قصد داریم تاثیر موسیقی بر سلامت روان را بررسی کنیم.
آنچه می خوانید! ...
Toggleتاثیر موسیقی بر سلامت روان
موسیقی بیان و تنظیم احساسات را آسان میکند و خلاقیت و عملکردهای شناختی را تقویت میکند اما استفاده نادرست و بیاندازه موسیقی ممکن است منجر به صدمه شنوایی، مشکلاتی در توجه و تمرکز، و حتی اعتیاد شود. همچنین محتوای نامناسب موسیقی ممکن است احساسات و رفتارهای منفی را تحریک کند.
ساختن موسیقی مثلاً از طریق آواز خواندن یا نواختن ساز در مدرسه، در یک گروه موسیقی، یا با دوستان میتواند شما را به کسانی وصل کند که علایق مشترکی دارید. و حتی اگر سازی نمینوازید یا آواز نمیخوانید، میتوانید افرادی را پیدا کنید که مثل شما به یک گروه یا نوعی موسیقی خاص علاقهمندند. احساس تعلق به چیزی بزرگتر از خودتان یک راه اثبات شده برای بهبود سلامت روان است.
تاثیر موسیقی بر کیفیت زندگی ما
در شرایط دشواری که جوامع امروزی با مسائلی چون جنگ، تأثیرات گرمایش جهانی، نابرابری، و چالشهای جسمی و روانی مداوم روبرو هستند، همه ما دوست داریم که بتوانیم لحظاتی آسودگی پیدا کنیم و به طور موقت فکر خود را از اخبار روزمره دردناک منحرف کنیم. برای بسیاری از افراد، موسیقی نقشی در ایجاد این تغییر، اگرچه گاهی اندک، ایفا میکند.
مطالعهای تازه (که یک مطالعه بر مطالعات دیگر است) نشان میدهد که استفاده از موسیقی (شامل گوش دادن به موسیقی، آواز خواندن، و موسیقیدرمانی) میتواند بهبودهای مهمی در سلامت روانی ایجاد کند و تاثیراتی هم بر سلامت جسمی دارد. هرچند پژوهشگران تأثیر مثبتی روی کیفیت زندگی روانی یافتهاند، اما به هیچ موسیقی خاصی که برای همه اثرگذار باشد، نرسیدهاند.
مطلب پیشنهادی: «اهمیت خواب – چگونه خواب کافی می تواند بر سلامت روانی ما اثر بگذارد»
موسیقی میتواند به طور مستقیم بر روحیه و کیفیت زندگی اثر بگذارد؛ از آسان به خواب رفتن با لیستی از موسیقیهای آرامشبخش گرفته تا انگیزهبخشی برای ورزش با موسیقی شادتر. موسیقیدرمانی، یک متد است که موسیقیدرمانگران با بیماران همکاری میکنند و از مداخلات مختلف برای ارتقاء سلامت آنها به واسطه موسیقی استفاده میکنند. از جمله روشهای موسقیدرمانی میتوان به یادگیری یا نواختن یک ساز و ساخت لیستهای پخش برای تحولات ذهنی اشاره کرد.
تاثیر موسیقی بر عملکرد شناختی
موسیقی میتواند به بهبود عملکرد شناختی کمک کند. پژوهشها نشان میدهند که موسیقی زمینهای یا موسیقی که در حین انجام فعالیت دیگری گوش میکنیم، میتواند عملکرد افراد سالمند در وظایف شناختی را بهبود بخشد. یک مطالعه نشان داد که گوش دادن به موسیقی با ریتم تندتر، منجر به بهبود در سرعت پردازش میشود، در حالی که هم موسیقی با ریتم تند و هم موسیقی با ریتمی کندتر به بهبود در حافظه منجر شد.
پس در زمانی که به انجام کاری مشغول هستید، در نظر داشته باشید که ممکن است انتخاب قطعات نواخته شده بدون کلام موثرتر باشد، زیرا که ممکن است کلمات بیشتر حواس شما را پرت کنند.
تاثیر موسیقی بر سلامت جسمی
یکی از مزایای جالب موسیقی این است که ممکن است به عنوان یک ابزار مفید برای کاهش وزن عمل کند. اگر میخواهید وزن کم کنید، گوش دادن به موسیقی آرام و خاموش کردن چراغها ممکن است به شما کمک کند تا به اهداف خود دست یابید.
بر اساس یک مطالعه، افرادی که در رستورانهای کم نوری که موسیقی آرامشبخشی پخش میکنند، غذا میخوردند، ۱۸٪ نسبت به کسانی که در رستورانهای دیگر غذا میخوردند، کمتر غذا خوردند.
پژوهشگران معتقدند که موسیقی و نورپردازی به ایجاد یک محیط آرام کمک میکنند. از آنجا که شرکتکنندگان آرام و راحتتر بودند، ممکن است غذا را آهستهتر خورده باشند و قبل از اینکه ظرف غذا خالی شود، سیر شده باشند.
میتوانید این ایده را در خانه به کار ببرید و در حین شام، موسیقی آرامشبخشی پخش کنید. با ایجاد یک محیط آرام، احتمالاً تمایل بیشتری به آهسته خوردن خواهید داشت و در نتیجه، زودتر احساس سیری میکنید.
نواختن موسیقی می تواند ارتباط بین نیمکره چپ و راست مغز شما را بهبود بخشد. بد نیست در هر سنی که هستید نواختن موسیقی را امتحان کنید، نه برای اینکه نوازنده مشهوری شوید بلکه برای اینکه سلامت مغزیتان را بهبود بدهید.
اثرات منفی موسیقی
گوش دادن به موسیقی مزایایی دارد که بر اساس تحقیقات جدید به آنها پرداختیم اما معایبی هم وجود دارد. از جمله مشکلات احتمالی میتوان به افزایش خطر آسیب شنوایی از ناحیه گوشها با گوش دادن طولانیمدت به موسیقی با صدای بلند، اشغال ذهن و حواس در زمانهایی که نیاز به تمرکز داریم، و ایجاد وابستگی به موسیقی که ممکن است تأثیر منفی بر عملکرد تحصیلی یا حتی زندگی روزمره داشته باشد، اشاره کرد.
همچنین، محتوای موسیقی نیز میتواند بر تغییر وضعیت هیجانی شنونده تأثیرگذار باشد، اگرچه این تأثیر ممکن است مثبت یا منفی باشد و به نوع موسیقی و وضعیت فرد بستگی داشته باشد. برای اجتناب از این معایب، انتخاب موسیقی مناسب با فهم از نیازها و شرایط شنونده، تنظیم صدای موسیقی به حد ایمن، و اجتناب از گوش دادن به موسیقی در شرایطی که نیاز به تمرکز داریم، توصیه میشود.
والدین نوجوانان و موسیقی
برخی از محققان والدین را تشویق میکنند که برای درک موسیقی مورد علاقه نوجوانان و جوانان تلاش کنند. این اقدام، درک بهتری از شخصیت و تحولاتی که آنها در حال تجربه هستند را فراهم میکند.
مطلب پیشنهادی: «پرخاشگری در کودکان – خشم، تحریک پذیری و پرخاشگری»
نشان دادن علاقه به سلیقه موسیقی جوانان، یک راه برای نشان دادن علاقه به شناخته شدن و بهتر کردن ارتباط با آنهاست. گوش دادن به موسیقی فرزندان و توجه به متن آنها فرصتی فوقالعاده است تا به بحرانها و احساسات ناگفته نوجوانان پی ببریم. خوب است والدین از نوجوانان بپرسند که در مورد موسیقی چه احساسی دارند و چه موضوعاتی در ذهنشان شکل میگیرد.
موسیقی به ویژه در دوران نوجوانی افراد را به به سمت فرهنگ و ارزشها جذب میکند. بنابراین، این ارتباط با موسیقی میتواند پلی برای گفتگو و ارتباط معنادار با نوجوانان باشد و والدین میتوانند با این تفکرات و احساسات بهتر به دنیای نوجوانان ورود کنند.
جمعبندی
گوش دادن به موسیقی میتواند تأثیرات مثبت زیادی بر روحیه و کیفیت زندگی داشته باشد، از جمله تسریع فرآیند خواب یا تاثیر مثبت بر عملکرد شناختی. با این حال، استفاده نادرست از موسیقی ممکن است منجر به مشکلات شنوایی، اشغال ذهن در مواقع نیاز به تمرکز و اعتیاد شود. برای جلوگیری از این مسائل، اهمیت انتخاب موسیقی مناسب، ایجاد محیط صوتی سالم و نقش آموزش برجسته میشود. این توازن به هماهنگی تلاشهای جامعه، خانواده و مدرسه برای ایجاد یک محیط موسیقی سالم برای نوجوانان نیاز دارد.
منابع:
- Influence of music on the hearing and mental health of adolescents and countermeasures: «+»
- Can music improve our health and quality of life?: «+»
- How Listening to Music Can Have Psychological Benefits: «+»